Soorten bogen

Boogschieten wordt meestal in vier verschillende categorieën ingedeeld: Traditioneel, Recurve, Compound en Kruisboog.

Traditioneel

Onder traditionele bogen verstaan we houten bogen zoals ruiterbogen en longbows. Ze bestaan uit één stuk en zijn de oudste varianten van de boog. Ze worden zonder richtmiddel (vizier) geschoten. Vaak worden er ook houten pijlen gebruikt, hoewel er ook prima met aluminium of carbonpijlen mee geschoten kan worden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Longbow

longbow

Recurve

Hoewel traditionele bogen ook recurvebogen kunnen zijn zoals ruiterbogen, bedoelen we hier de moderne recurveboog mee. Dit is de boog waar op de olympische spelen mee wordt geschoten. Deze bestaat uit een middenstuk en twee demontabele latten (werparmen). Door moderne materialen en hulpmiddelen zoals vizier en stabilisatoren is deze boog een stuk zuiverder om mee te schieten. Voor veel schutters is dit de boog waarmee je leert schieten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Recurveboog

Compound

De samengestelde (= compound) boog maakt gebruik van een systeem van kabels en katrollen om de latten (werparmen) te buigen.
De compoundboog is in 1967 ontwikkeld door de Amerikaan Holless Wilbur Allen.
Het centrale stuk van een compoundboog wordt meestal gemaakt van aluminium of magnesium. De latten van een compoundboog zijn stijver dan van een longbow of recurveboog, waardoor de energie van de boog beter gebruikt kan worden. Door het gebruik van de katrollen aan het eind van de latten wordt een pijl 1,5 tot 2 keer sneller afgeschoten dan met een recurveboog.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Compoundboog

compound_bow_full

Kruisboog

Een (jacht) kruisboog lijkt niet op een handboog.
Een kruisboog heeft een kolf en een mechanisme om de pees vast te houden. Er wordt mee geschoten als een geweer. De pees wordt van te voren opgespannen, daarna wordt deze vastgehouden door de boog.
Wanneer de schutter de trekker overhaalt wordt de pees los gelaten en wordt de pijl weggeschoten.
Het grote voordeel is dat de schutter de pees niet hoeft vast te houden. Zo kan er met een veel grotere spankracht geschoten worden. De schutter kan rustig de tijd nemen en ontspannen richten.
Daarnaast zijn er veel minder fouten die de schutter kan maken. (houding, loslaten van de pees etc.)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisboog

kruisboog